flag nl NL FAQ Support
apple storeDownload onze Appgoogle play

Body Mass Index berekenen


De Body Mass Index berekening, ook wel bekend als het Body Mass Index berekenen, is een methode die enorm veel wordt toegepast om te kijken of je een gezond gewicht hebt.

Dit wordt gedaan op basis van je leeftijd, gewicht en lengte.

Op deze pagina gaan we het hebben over de BMI berekening, hoe accuraat hij is en welke alternatieven er zijn voor de BMI om er achter te komen of je een gezond gewicht hebt. Ook vind je in deze blog veel tips en tricks om weer grip te krijgen op je gezondheid.

Bereken je BMI

Leeftijd jaar

Lengte cm

Gewicht kg


Jouw BMI is ?

Volgens de Body Mass Index berekening val je in de categorie

Echter zegt de BMI berekening lang niet alles. Het zou zomaar kunnen dat deze voor jou niet klopt. Lees hier waarom.

Bij een BMI:


Wat is de Body Mass Index berekening?

De BMI berekening, ook wel bekend als de Queteletindex (afgekort QI), is een index die bedacht is in de 19e eeuw door de Belgische Adolphe Quetelet.

Je Body Mass Index berekenen wordt gedaan op basis van je leeftijd, lengte en gewicht. Het wordt gebruikt om een indicatie te geven of er sprake is van overgewicht of ondergewicht.

Tijdens het ontwikkelen van de BMI berekening werd er dan ook gekeken naar het gemiddelde van de bevolking. Door wetenschapper Ancel Keys is de Queteletindex in 1972 benoemd tot de Body Mass Index berekening en zo is het Body Mass Index berekenen bij het grote publiek gekomen.

Sinds de jaren 90 wordt het niet meer alleen door België en Nederland gebruikt, maar ook door de Wereldgezondheidsorganisatie en Amerikaanse overheid.

Je body mass index berekenen
Terug naar inhoudsopgave

Body Mass Index berekenen vrouw

Met de BMI berekening kan je aflezen of je BMI in een gezonde of ongezonde zone zit. Is je BMI lager dan 18, dan val je onder de categorie ondergewicht.

Als je BMI tussen de 18 en 25 ligt dan wordt dit beschouwd als gezond.

Houd er wel rekening mee dat wanneer je bij de grens van 'gezond' zit je enorm moet opletten of je niet in de ongezonde categorie valt, wat vaak het geval is. Waarom dat zo is lees je verderop in deze blog.

Is je BMI boven de 25 dan heb je overgewicht en boven de 30 wordt beschouwd als extreme obesitas.

Als je BMI berekening boven de 25 is uitgekomen dan is het aan te raden om dit met je huisarts te bespreken om te kijken of je gezondheidsproblemen kan krijgen.

Je kan de eventuele problemen maar beter voor zijn dan dat je er te laat achter komt. Wat je zelf voor stappen kan ondernemen lees je verderop op deze pagina.

Terug naar inhoudsopgave

Body Mass Index berekenen man

De Body Mass Index berekening voor een man is hetzelfde als voor vrouwen. Onder de 18 word je BMI beschouwd als ondergewicht, tussen 18 en 25 als gezond, tussen 25 en 30 als overgewicht en een BMI van 30+ als extreme obesitas.

Dat het BMI berekenen voor man en vrouw hetzelfde is, is eigenlijk wel heel raar. Vooral omdat je weet dat vrouwen en mannen heel erg verschillend zijn.

En dat klopt ook inderdaad.

De Body Mass Index berekening is naar onze mening dan ook geen volledig juiste manier om te bepalen of iemand zijn gewicht gezond is.

Waarom dat zo is heeft meerdere redenen en die gaan we je nu vertellen.

Tabel vetpercentages voor man en vrouw
Het Body Mass Index berekenen is voor vrouwen en mannen hetzelfde, toch zien we als we kijken naar bovenstaande tabel dat gezonde vetpercentages voor man en vrouw heel anders zijn…
Terug naar inhoudsopgave

Andere regels voor sommige bevolkingsgroepen

Voor mensen uit Zuid-Azië, Noord-Afrika, de Creoolse landen en landen ten Zuiden van de Sahara worden er andere regels gehanteerd als het gaat om de BMI berekening.

Zo wordt voor deze groepen een BMI hoger dan 23 al gezien als overgewicht. Dit heeft vooral te maken met de hogere vatbaarheid voor ziektes.

Bespreek daarom met je huisarts of je gewicht en vetpercentage gezond is. Lees verder om te kijken wat je zelf kunt doen!

Terug naar inhoudsopgave
Body mass index berekening zegt niet allesDe BMI van deze personen is hetzelfde, zegt dat veel?

De BMI berekening zegt lang niet alles

Veel mensen gaan ervan uit dat hun BMI berekening alles vertelt over hun 'gezonde gewicht'.

Helaas is dat niet waar.

Om vast te stellen of je een gezond gewicht hebt dien je meer te doen dan alleen de Body Mass Index berekening te gebruiken.

Je BMI zegt namelijk niets over de verdeling van je gewicht. Is het visceraal vet? En zit het extra gewicht dus juist bij de buik wat enorm ongezond en gevaarlijk is, of zit het bijvoorbeeld bij de benen?

De verdeling van vet heeft een enorme impact op je gezondheid en dit is dan ook de eerste factor waar de BMI berekening niet voor werkt. De andere factoren zijn:

1. Je metabolische gezondheid

Zo is 20 procent van de mensen met overgewicht medisch gezien gezond, en ook weer 20 procent van de juist slanke mensen medisch gezien ongezond.

Dit betekent dat, ondanks het overgewicht, de persoon in zijn lichaam nog steeds gezond kan zijn.

Bij de slanke mensen betekent dit dus dat zij juist ongezond zijn.

Zo kan je slank zijn maar toch insuline resistentie hebben.

Veel mensen denken dan ook vaak dat wanneer ze slank zijn dit meteen betekent dat ze van binnen gezond zijn. Dit kan in sommige gevallen dus niet waar zijn.

Zo zegt een Body Mass Index berekening niets over de gezonde verhouding van je gewicht en of je vanbinnen metabolisch gezond bent.

2. Veel spiermassa hebben

Als je veel sport is een hoge BMI al snel behaald. Zo kun je 'ernstig overgewicht' (obesitas) hebben volgens de BMI berekening, terwijl je maar 10 procent vet hebt.

Voor mensen die wat meer spiermassa hebben dan het gemiddelde kan het beeld dus al snel vertekenen.

En dit is dan ook de reden waarom een BMI berekening dus niet werkt voor mensen die meer spiermassa hebben dan de gemiddelde persoon.

3. Als je klein of groot bent

Met het Body Mass Index berekenen wordt ook weer uitgegaan van de gemiddelde lengte. Wanneer je dus te veel afwijkt van de standaard dan geeft de BMI berekening weer een vertekend beeld.

Ben jij dus klein of juist groot?

Lees dan verder om te zien wat je kunt doen om erachter te komen of je gewicht gezond is!

4. Als je zwanger bent

Tijdens je zwangerschap is het namelijk normaal en gezond om tussen de 11,5 en 16 kg aan te komen.

Wanneer je al overgewicht hebt (BMI boven de 25) is een gewichtstoename van 7 en 11,5 kg binnen de gezonde grenzen. Je Body Mass Index berekenen tijdens je zwangerschap zal dus een vertekend beeld geven.

Bespreek met je huisarts of je gewicht gezond is.

5. Als je ouder wordt

Ook voor ouderen werkt het Body Mass Index berekenen niet optimaal. Dit komt omdat je krimpt wanneer je ouder wordt.

Daarnaast is ook het vetpercentage wat ‘gezond’ is anders voor ouderen. Wanneer je ouder wordt sla je namelijk automatisch meer visceraal vet op.

Zoals je ziet zijn het dus al deze kleine dingen zoals een afwijkende lengte (van het gemiddelde van de bevolking), of een afwijkende hoeveelheid spiermassa die een vertekende BMI berekening geven.

Drie factoren dus van de drie… Maar wat werkt dan wel?

Terug naar inhoudsopgave

Ook je weegschaal zegt niet alles

Naast het Body Mass Index berekenen hebben veel mensen ook de gewoonte om zich iedere dag te wegen. Hierdoor maken ze zichzelf blij en betreurd, op basis van wat de weegschaal die dag aangeeft.

"Yes, ik ben 2 kilo afgevallen vandaag!"
of
"Er zit weer 1 kg aan, wat ben ik een mislukkeling."

Jezelf iedere dag wegen is dan ook iets wat je echt niet moet doen! Eigenlijk zelfs niet eens om de week! Probeer het op z’n minst om de 2 weken te doen, het liefst zelfs om de 4 weken.

Want wat vertelt dat getalletje jou iedere dag?

Deze dagelijkse fluctuaties zijn namelijk te danken aan een aantal factoren:

Terug naar inhoudsopgave

Alternatieven voor het Body Mass Index berekenen

'Meten = weten' is een mooi gezegde wat inderdaad klopt.

Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden die je kunt toepassen om vast te stellen of je een gezonde lichaamsverhouding hebt. Deze andere methoden zijn ook nog eens nauwkeuriger om te gebruiken dan de Body Mass Index berekening. Lees hieronder welke dit zijn.

Probeer alle opties uit en kijk welke manier je het beste bevalt.

1. Je vetpercentage meten

De simpelste manier om te kijken of je aan de gezonde richtlijnen voldoet is door je vetpercentage te meten. Dit kan je doen met een vetmeter.

Met de bijgeleverde grafiek van je vetpercentagemeter kan je precies zien wat je vetpercentage is op basis van je leeftijd, geslacht en de uitkomst van de vetpercentage meting.

Hoe hoger je vetpercentage is des te meer kans je hebt op hart- en vaatziektes, diabetes en nog veel meer andere aandoeningen.

2. Je vetpercentage berekenen

Door je vetpercentage te berekenen kan je zien of je in de gezonde categorie zit met je vetpercentage. Let op! Voor vrouwen en mannen zijn deze gegevens namelijk anders. Andere opties die je nog hebt om je vetpercentage te meten zijn o.a.:

3. Middelomtrek meten als alternatief voor de Body Mass Index berekening

Als alternatief voor het Body Mass Index berekenen en de vetpercentage meting kan je ook de middelomtrek meten. Hiervoor heb je simpelweg alleen een omtrekmeter nodig en meet je de omtrek van je taille.

Een middelomtrek van 68 tot 80 cm wordt voor vrouwen als gezond beschouwd. Voor mannen geldt een middelomtrek tussen de 79 en 94 cm als gezond.

Om meer inzicht te krijgen of je vet goed verdeeld zit kan je de heup-taille omtrek meten. Hoe hoger dit getal, des te meer kans je hebt op vele aandoeningen.

Let op! Het is wel enorm belangrijk om iedere keer op hetzelfde punt te meten.

Lees verder om te zien hoe je dit moet doen en ook hoe je de heup-taille omtrek meting moet uitvoeren.

4. Heup-tailleomtrek als alternatief voor de Body Mass Index berekening

De heup-tailleomtrek is theoretisch gezien simpel, alleen gaat er in de praktijk heel vaak wat fout. Het moeilijke is namelijk om iedere keer op hetzelfde punt van je heup en taille te meten.

Wanneer je de heup-tailleomtrek methode gebruikt, zorg er dan voor dat je iedere keer zoveel mogelijk op hetzelfde punt meet.

Hoe meet ik mijn taille-omtrek?

Het meest belangrijke bij het meten van je taille-omtrek is dat je zoveel mogelijk ervoor moet zorgen dat je iedere keer op hetzelfde punt meet.

Dit moet tussen je onderste rib en de bovenkant van je heup zijn.

Hoe meet ik mijn heupomtrek?

Pak het breedste punt van je heup en begin hier de heupomtrekmeting.

Zorg ook hier ervoor dat je iedere keer hetzelfde punt aanhoudt voor de meting. Gebruik hiervoor een meetlint zoals de omtrekmeter van ApolloProtocol.

body mass index berekening
Je Body Mass Index berekening zegt lang niet alles omdat er meer factoren dan leeftijd, lengte en gewicht een rol spelen.
Terug naar inhoudsopgave

De gezonde grens voor mannen en vrouwen

Voor vrouwen en mannen zijn de grenzen van gezondheid anders. Je pakt de omtrek van je taille en deelt deze door de omtrek van je heup. Voor mannen wordt een bovengrens aangeraden van 0,95, voor vrouwen ligt deze op 0,80. Dit komt vooral omdat vrouwen van zichzelf al bredere heupen hebben.

Let op: onderzoeken voor deze richtlijnen zijn gebaseerd op West-Europeanen en Amerikanen.

Bespreek met je arts of coach of je een gezonde verhouding hebt. Door jezelf om de zoveel tijd te meten kun je nagaan of je de goede kant op gaat met je verhoudingen. Doe dit om de 3 tot 6 weken om te kijken wat de veranderingen zijn.

Terug naar inhoudsopgave

Kijk of je lichaam een appel of peervorm heeft

De vorm van je lichaam, appel of peervorm, is een simpele manier om te bekijken hoe je vet verdeeld zit.

Vet rondom de organen (visceraal vet) wordt als ongezond gezien en geeft meer kansen op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Wanneer je lichaam dus te veel een appelvorm heeft is dit niet optimaal (1). Deze manier wordt dan ook beschouwd als een veel accuratere manier om te kijken of je vatbaar bent voor een metabolisch syndroom en cardiovasculaire ziektes (2) dan de Body Mass Index berekening.

Appelvorm = Heup-tailleomtrek boven de 0,8 voor vrouwen, boven de 0,9 voor mannen

AppelvormPeervorm = Heup-tailleomtrek onder de 0,8 voor vrouwen, onder de 0,9 voor mannen

Terug naar inhoudsopgave

Nawoord

Naast het Body Mass Index berekenen zijn er dus nog vele verschillende manieren om te kijken of je een gezonde lichaamscompositie hebt.

Het is belangrijk om te begrijpen dat iedereen genetisch anders in elkaar steekt, en dat de ene meting accurater kan zijn voor de ene dan voor de ander.

Het belangrijkste daarbij is dan ook hoe je je voelt.

Hoe goed zit je in je vel? Ben je tevreden over je lichaam en over de verhoudingen? Eet je gezond en slaap je goed?

Je kan om de tijd je bloedwaardes laten testen om te kijken of alles goed is. Dit geeft je een nog beter beeld van alle zogenoemde 'gezondheidsmarkers' om in de gaten te houden of je een gezond gewicht hebt, maar vooral ook gezonde waardes.

Om meer te leren over gezond leven en trainen kan je onze andere blogs lezen. Heb je daarnaast extra hulp nodig? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

1. https://www.mayoclinic.org

2. https://www.thelancet.com

Terug naar inhoudsopgave
© 2014-2019 ApolloProtocol